Strukturált informatikai hálózat

A hálózatok tervezésének aranyszabálya a túlméretezés.

A telekommunikációs eszközök és a számítógépek közös kábelezését hívjuk strukturált hálózatnak. Általában 40-50%-al több hálózati végpontot terveznek pl. irodába, de a csövezéskor az 50% a minimum igény. Joggal kérdezik miért, kell ennyi kábel és végpont? Ez úgy e megdobja a kivitelezést. A válasz: mert egy jól tervezett rendszernél nem jelent gondot a bővítés. Az új munkatársak és a felhasználói állomások növekedése, áthelyezése. Legfőképpen, azért, hogy elkerüljük a falvéséssel járó kellemetlenségeket az új kábel kiépítésénél.

Rohamosan fejlődik az informatikai világ, fejlődnek az intelligens otthonok eszközei.

Pl.: riasztó, kamera, beléptető, kaputelefon, redőny és kazán vezérlése helyből és távolról egy alkalmazás segítségével.

Ahhoz, hogy a mai kor technikai vívmányait használni tudjuk az otthonunkban, létre kell hozni egy stabil jól működő hálózatot. A hálózatban az információt rézvezeték vagy optikai kábel, esetleg rádióhullám szállítja. Ezeket rendszerbe sorolják, átviteli sebességük alapján osztályozzák.

30 évvel ezelőtt a koaxiális rendszereket használták, 10Mbps-ot tudott. A napjainkban jellemző a CAT5e 100Mbps-képes. A Cat6a 1000Mbps-ot tud. újnak számit a Cat7, ami 10 Gbps-ot tud.

A hálózati eszközök lehetnek: aktív és passzív módon csoportosítani. Aktív pl.: router, switch, hálózati nyomtató. Passzív pl.: patch-panel, aljzatok.

A leggyakrabban előforduló igények otthoni informatikai hálózat kiépítésére:

 • a meglévő hálózat kibővítése.
 • a meglévő hálózat megerősítése.
 • új hálózat nyomvonalának kulturáltabb elvezetése (Jön a szolgáltató „embere”, jól átlöki a falat, ott ledobja a kábelt, beüzemeli, oszt távozik elegánsan.)
 • új hálózat beüzemelése.
 • új hálózat tervezése,kivitelezése

A leggyakrabban használt eszközök és annak felhasználási területe:

 1. Switch: meglévő hálózat bővítése, különös beállítást nem igényel.
 2. Router: – új hálózat beüzemeléséhez kell, a mostani szolgáltatóknál divat, hogy csak modemet adnak. A többit oldja meg az ügyfél. pl.Digi
 3. Access-point: meglévő hálózat megerősítésére szolgál, több funkciója van. Access-Point mód amikor vezetékesen kapja és Wifin adja a jelet, ez sebességcsökkenés miatt preferáltabb, mint a Repeater mód.  A Repeater mód a meglévő vezeték nélküli jelet erősíti fel. Itt a sebesség csökkenés nagyobb.
 4. Powerline-adapter: Azonos fázison teremt kapcsolatot, két eszköz között, nem szereti ha kismegszakító, vagy elosztok keresztezik az útját.

Az előbb említett eszközök segítségével, majdnem minden családban előforduló hiányt lehet pótolni.

Otthoni informatikai hálózat gyakorlati kivitelezésének lépései:

 1. ütem: tervezési feladatok előkészítése, igények felmérése.
 2. ütem: csövezés,kábelcsatorna felszerelés.
 3. ütem: a kábelek behúzása a csövekbe, sértetlenül!
 4. ütem:a kábelek elrendezése, bekötése a munkaállomások végpontjánál.
 5. beüzemelés,tesztelés,programozás