A megfigyelőrendszerek intelligenciája folyamatosan fejlődik. A biometrikus azonosítás számos helyzetben képes nélkülözhetetlen információval szolgálni bizonyos események utólagos feldolgozása során. Ezen felül az arcfelismerés alkalmassá teheti a rendszert arra is, hogy azonnali fontos adatokkal lássa el a biztonsági részleget.

Az IP kamera rendszer segítségével valós idejű, élő megfigyelés történhet, avagy tetszőleges opcióként direkt mozgás érzékelős funkcióval fényképeket továbbíthatunk interneten keresztül által a világ bármely pontjára az észlelés, riasztás pillanatában.

A 10 000 arc tárolására képes adatbázis lehetővé teszi, hogy fehér és fekete listákat készítsünk, VIP ügyfelekre vagy éppen nem kívánatos személyekre figyelmeztessük a lakókat vagy alkalmazottakat. Kereséskor akár e-térképen is nyomon követhető a kívánt személy mozgása, és a keresés – természetesen – az összes arcfelismerésre képes kamera által rögzített felvételre kiterjed.

A biztonsági IP kamerák közül az egy- vagy kétirányú hang továbbító típusok újabb mérföldkövet fektettek le a biztonság terén.

Hangtovábbító IP kamera

Az egyirányú hangtovábbító kamerákkal belehallgathatunk a telepített környezetbe.

A két irányú hangsávos kamera segítségével a riasztás értesülését követő másodpercekben akár közölhetjük is nem tetszésünket az illetéktelen behatolóval, s mindezt online.

Egy- és két hangirányú kamerákon túli extrával felszerelt arcfelismerő IP kamera

Mára lakossági felhasználásra is elérhetővé vált ez a rendkívül korszerű technológia, ami az emberi arc jellegzetes pontjait azonnal feltérképezi, majd különbséget ismeretlen behatoló, avagy azonosított, a területen engedélyezett személy között. Az arcfelismerés és annak azonnali rögzítése, valamint továbbítása a hatóságok felé csak másodpercekbe kerül. A hatóságok így konkrétan az illetéktelen behatoló arcát azonosítani tudják azonnal, amennyiben a rendszerükben megtalálható.

Az ip kamerarendszerek kezelő felülete az okos ház applikációval is összeköthető, s ennek az applikációnak köszönhetően, bármelyik kameráját megtekintheti a világ bármely pontjáról online, s teheti meg a kamerarendszer adta lehetőségeket.

Az arcfelismerős rendszerekhez szükség lesz egy kamerarendszer számítógépre, amely fixen a védett objektumban helyezendő el. Minden arcfelismerő kamera rendszer saját software-rel rendelkezik.

Emellett elérhetőek a rendszám felismerő rendszerek is, amik automatán nyithatnak, zárhatnak kapukat.

Bizonyos készülékek mozgathatók is. Emellett az alapfunkciók közé tartozik a zoomolás lehetőség – a felbontás 2-3 megapixeltől akár 29 megapixel is terjedhet.

Az arcfelismerő kamerák között is megkülönböztetünk kül- és beltéri kamerákat, melyeknél választhatunk vezetékes és vezeték nélküli kamerák közül.

Továbbá választhatunk sima és Infra red, azaz éjjellátó kamerák közül is! Ezen készülékek 20 és 100 méter között az infra megvilágítástól függően képesek jó minőségű képpel és felvételekkel szolgálni lakásunk, házunk, objektumunk védelmét.