Mi az infrasorompó?

Az infrasorompó a behatolás jelző rendszereknél használt egyik érzékelő család. A kültéri védelem egyik leggyakoribb eszköze, amely kerületi védelmet biztosít. Az infrasorompó tulajdonképpen két egységből – egy adó és egy vevő részből áll. Az adó bocsátja ki az emberi szemmel nem látható infravörös sugarakat, ezeket már mindenki jól ismeri a filmekből, a vele szemben elhelyezkedő vevő pedig fogadja a jeleket. Az infravörös sugarakat speciálisan erre a célra kialakított tükrök és lencsék segítségével terelik egy szűk nyalábba. Ha a két egység között, az infrasugár megszakad, akkor riasztást vált ki.

Az infrasorompó típusai

  • Beltéri
  • Kültési
  • 50-100-200 m távolságra

Infrasorompó telepítése – mire figyelünk

Az infra fénysugaras védelmi rendszer meglehetősen nagy biztonságot nyújt, de ki kell hangsúlyozni, hogy nincs 100%-os kültéri védelem. Körülbelül 80%-os a védelem, 20% -a téves riasztás. A távfelügyeleti statisztikák is igazolják, hogy a legtöbb téves riasztást a kültéri eszközök okozzák, pl. esőben, nagyobb szélben belógó ág miatt.
 Az infrasorompónak létezik beltéri és kültéri célú változata. 
Kültérre mindig duplán tervezzünk, sűrű köd miatt.

Az infrasorompókat csapda jelleggel lehet használni. pl.: raktár kültéri védelme, családi ház kapubejáró előtti lezárása, az autót ne tudják ellopni éjszaka, valószínűleg nem emelik át a sorompón. A telepítéskor ügyelni kell az elhelyezés módjára, és a célnak megfelelő eszközt válasszunk. Pl: Beltéri védelem esetén – több ablak (ablak sor) védelme. 

Továbbá figyelni kell a környezeti hatásokra, miként hatnak a rendszer működésére. Törekedni kell arra, hogy kevésbé látszódjon a külvilág felé, ez esettben felhívja magára a figyelmet, ellenben jó hír, hogy emiatt óvatosságra is inti a behatolókat. 
Törekedni kell arra, hogy kevésbé legyen kiszámítható az adó és vevő elhelyezkedése, mert az átjutást megkönnyítjük. pl.: átugorva, átbújva.

Fontos megjegyezni, hogy az infrasorompó, nem akadályozza meg a bejutást, csak a már megtörtént behatolás jelzésére, valamint elrettentésére szolgál. Ezért feltétlenül, gondoskodni kell a védett ingatlan megfelelő mechanikai védelméről, biztosításáról is. Jó minőség zárak, vasrácsok segítségével.  

Mikrohullámú radarsorompó 

Profi AVS radarsorompó előnyei

Az AVS Electronics évtizedes tapasztalatának és kiforrott technológiájának eredménye a professzionális radarsorompó család. A megoldandó feladat típusoktól függően az AVS Electronics termékeiből egész termékcsalád áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy Önnek a legjobbat nyújthassuk. ANALÓG és DIGITÁLIS érzékelők közül, mindkét típusból különböző hatótávolságokra választhatunk eszközöket. 60m – 120m és 200m hatótávolságú AVS radarsorompók állnak rendelkezésre.

Olyan termékről van szó, amely már bizonyított. Kiforrott, profi technikát kapunk.

Amennyiben a radarsorompó működéséhez ideális körülmények állnak rendelkezésre, választhatjuk az analóg család valamely tagját, amelyet feszültségmérő és potenciométerek segítségével tudunk behangolni.

Abban az esetben, ha a védendő területen zavaró tényezők léphetnek fel; a téves riasztások minimalizálása érdekében tökéletes választás a DIGITÁLIS AVS BMHP sorozat. 
Ezeket az eszközöket célszoftver segítségével, számítógéppel tudjuk installálni a helyszínen, az adott körülményeknek megfelelően. Ennek köszönhetően, lehetőségünk van különböző változók (érzékenység, kompenzáció, küszöbszint) beállítására.

Ezeken felül az érzékelő „tanítására” is módunk van, ahol megadhatjuk az adott mozgás által generált jelformához, hogy az valós riasztási esemény vagy ellenkezőleg, az egy téves riasztási jelforma.

Hogyan működnek a radarsorompók?

A rendszer két egységből: egy adóból és egy vevőből áll, melyek egymásra optikailag rálátással rendelkeznek. 
A védhető távolság 30-200 m. 
A radarsorompó adója mikrohullámú (kb. 9-10 GHz frekvenciájú) jelet bocsát ki, ezt a jelet illetve ennek a jelnek a változását értékeli ki a vevő egység. 
A mikrohullámú jeleket nagymértékben a fém és víztartalmú anyagok verik vissza, az emberi testet víztartalma miatt jól tudja azonosítani az eszköz.

Az érzékelési karakterisztika egy nagyon lapos ellipszis, függőleges és vízszintes kiterjedéssel. Az érzékelő sugár átmérője eszköz típustól illetve a védendő távolságtól függően változhat, általában 3-6 m. Több radarsorompó is telepíthető egy védendő területen, az eszközök csatornaválasztásának lehetőségét használva.

Hol alkalmazható a radarsorompó?

Nagy kiterjedésű, tiszta átláthatósággal bíró területeken. 
A mikrohullámú sorompókkal nagy területek háromdimenziós védelmét tudjuk ellátni. Az eszközöket tartóoszlopra vagy falfelületre szerelhetjük, általában 0,9- 1,2 méter körüli magasságban. Fontos, hogy a védendő területen ne legyenek mozgó tárgyak, bokrok, faágak, a „tiszta terület” szélességének, típustól- távolságtól függően 6-16 m-nek kell lennie.

Az érzékelési karakterisztikából adódóan, az adó- és vevőegységtől kb. 3 m-en belül holt zóna alakul ki, ezen a távolságon túl alakul ki csak teljes keresztmetszettben a sugárnyaláb. Nagyon közel az eszközökhöz a telepítési magasság alatt átbújhatunk, ezt a tervezés, telepítés során figyelembe kell venni, egy másik radarsorompó keresztező telepítésével, vagy egy térvédő mozgásérzékelő alkalmazásával oldhatjuk meg.