Sokak számára csak hallomásból ismert az optikai szál kifejezése, s itt-ott találkozott vele testközelből. Ám a mai technológiai trend megköveteli, hogy ejtsünk róla néhány szót. A biztonságtechnikában is komoly szerepet foglal el, mivel az optikai szállal ellátott kábelen belül fény formátumú adatközvetítés történik, ezért adatátvitel szempontjából is igen biztonságos.

Az optikai kábelek jellemzői

Az optikai kábelek első verziója 1966-ban került kifejlesztésre, amely akkor még alul maradt a km/300-700dB-es átviteli sebességével az alumínium és az akkor még modern réz kábelekkel szemben. Mára azonban olyan fejlődésen ment keresztül, amely km/0,2dB adat átviteli sebességet garantál.

Rendkívül könnyű és rugalmas, megfelelő szakképzettséggel könnyen telepíthető és rendkívül időtálló. Az optikai szálak kis teljesítményveszteség mellett nagy sávszélességgel rendelkeznek, nagyon nagy távolságokat tudnak áthidalni. Zavarérzékenységük szinte minimális, nem hatnak rájuk sem a villamos, sem más külső források által keltett elektromágneses terek, nem korrodálódnak.

Mi is ez a technológia?

Alig 10-30mikrométer átmérőjű üvegszál, amely egy alacsony törésmutatójú héjból, és egy puffer burkolatból épül fel. S ezen belül halad a fény által közvetített adat impulzus, mely szinte azonnal célba is.

Ma már szinte minden IP alapú végponttól-végpontig, fényvezetős hálózati technológia, aminek a sebessége korlátlan. Mivel ma a rézkábel legtöbbször már drágább az optikai kábelnél, kézenfekvő lehetőségnek tűnik, hogy ha már egyszer a hálózathoz kell nyúlni, akkor azt érdemes lenne optikára kiváltani és azzal bővíteni. Az üvegszálas kábelek nem csak IP adatfolyamot hordozhatnak, hanem alkalmasak analóg videójelek továbbítására is. Optikai kábeles átvitelt elsősorban olyan helyeken alkalmaznak, ahol nagy távolságba kell a videójelet eljuttatni, és a réz kábeles megoldásokkal már a szükséges távolság nem hidalható át. Az üvegszálas kábeleket előszeretettel alkalmazzák még olyan környezetben, ahol a kábel ki van téve jelentős elektromágnes zavarnak..

Az optikai kábel olyan vezeték, amelynek a közepén üvegszál fut. Az információt a kábelben fény intenzitás hordozza. Ezt az üvegszálat burkolat veszi körül, aminek a jellemzője az, hogy az ide-oda cikázó fény nem tudja elhagyni a kábelt, ezért a fény a vezeték elején lép be és a végén lép ki belőle. Az optikai kábeles átvitel esetén az üvegszál meghajtásához egy réz-optika médiakonverter kell alkalmazni, a vevő oldalon pedig egy optika-réz visszaalakítás szükséges.

Optikai csatlakozók típusai:

Kép forrása: http://oktel.hu/

Szálhegesztő gép:

Optikai csatlakozó:

Miért érdemes optikai kábelezésre váltani?

A magas megbízhatóság, korlátlan adatátvitel, kedvező ár-érték arány miatt. Nagy sávszélességet érhetünk el vele, mely meghaladja a rézkábelek teljesítményét. Telephelyek, üzemek, gyárak akár több kilométer távolságra levő üzemegységek összekötésére, belső hálózatba kötésére ideális, mivel a jelek biztonságosan és gyorsan nagyobb távolságokra küldhetők az optikai kábelek alacsony gyengülése miatt.

Elektromágneses zavarokkal szembeni teljes ellenállás. Alacsony biztonsági kockázat. Nem áll fenn áramütés vagy gyulladás veszélye. A környezeti hatásokkal és az időjárással szembeni ellenállás (hőmérséklet, páratartalom, elektrosztatikus kisülések). Kis méretek: kis átmérő és kis súly. Az optikai kábel kevés helyet foglal, és könnyű vele dolgozni, nem lopják.

Általánosságban két fő csoportját különböztetjük meg az optikai kábeleknek: egymódusú és multimódusó kábelek

E két száloptikai kábel lényeges eltérése az, hogy milyen tartományban képesek továbbítani a fénynyalábok által az információt. Míg az egymódusú kábelek szinte párhuzamos irányba továbbítják a mag rostjában a jeleket azonnali átviteli sebességgel, addig a multimódusú, bár szétszórja a multimódusú optikai rostokban a fényjeleket, azonban szélesebb sávszélességet és bővebb adatátvitelre képes.

A Tétényi Security optikai kábelezéssel is foglalkozik.